Γράφει ο Αντώνης Δερνέλλης
Τι είναι το ελληνικό παράδοξο;
Η Ελλάδα έχει πράγματι αυξανόμενη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), και κατά καιρούς έχει πλεόνασμα ενέργειας.
Ωστόσο, οι καταναλωτές πληρώνουν πολύ υψηλές τιμές. Το παράδοξο αυτό οφείλεται σε μια σειρά θεσμικών, διαρθρωτικών και πολιτικών παραγόντων, με βασικό ρόλο να διαδραματίζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (EXE) και το μοντέλο αγοράς που έχει καθιερωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει υιοθετηθεί στην Ελλάδα.
Δεν χρειάζεται, νομίζω, να υπεισέλθω σε ανάλυση των “τι και πώς” της δομής της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του ρόλου του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, αλλά επιθυμώντας μια εποικοδομητική προσέγγιση, θα αναφερθώ εν συντομία, πλην σαφώς, στο τι θα μπορούσε να γίνει και “ ὁ ἔχων ὦτα ἀκούειν ἀκουέτω” – Ματθαίος 13.43.
Λοιπόν, τι θα μπορούσε να γίνει για να βελτιωθεί η δομή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ο ρόλος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επ’ ωφελεία των καταναλωτών:
• Επανασχεδιασμός του τρόπου τιμολόγησης (π.χ. cost-plus pricing για ΑΠΕ και μονάδες βάσης).
• Φορολόγηση υπερκερδών και επιστροφή στους καταναλωτές.
• Ενίσχυση δημόσιου ρόλου στην ενέργεια (π.χ. ισχυροποίηση της ΔΕΗ ως ρυθμιστικού παίκτη).
• Αναθεώρηση του target model ή εναλλακτικά παράλληλες αγορές ενέργειας που να διαχωρίζουν τις ΑΠΕ από τις υπόλοιπες μονάδες.